VerkeersNet - HighFive Webinar


Je gegevens

Inschrijven voor

Aanmelding bevestigen

VerkeersNet - HighFive Webinar

Op basisschool De Haven in Doetinchem rijden sinds vorig schooljaar een kwart minder auto’s in de schoolomgeving. Dat komt door de introductie van ‘High-Five’, een project dat ouders en kinderen stimuleert om de auto te laten staan en fietsend of lopend naar school te reizen. Samen met oprichter Authier Degryse en beleidsmedewerker Sanny Biemans organiseert VerkeersNet een webinar om meer gemeenten te inspireren over deze methode.

De High-Five methode werkt simpel: kinderen krijgen een tag aan hun tas die ze onderweg naar school kunnen scannen bij zogeheten High-Five palen. Door de tag te scannen worden punten gespaard waarmee games kunnen worden gespeeld. Ook kan er worden gespaard voor diverse beloningen, zoals een klassenuitje, extra pauze of leuke gadgets. Op deze manier worden kinderen spelenderwijs gestimuleerd zo vaak mogelijk op de fiets of lopend naar school te komen. Bovendien organiseert High-Five populaire evenementen waarbij hun mascotte, een superheld, optreedt. De high-five methode duurt steeds een heel schooljaar, zodat er echt een nieuwe gewoonte kan worden opgebouwd bij de leerlingen.

De methode is al enkele jaren succesvol actief in België. Daar loopt het project al in één op tien gemeenten. Op Nederlandse scholen zijn inmiddels vijf succesvolle pilots geweest. "Onze school ligt tussen verschillende drukke wegen", vertelt directeur Marca Liebrand van de Doetinchemse basisschool CBS De Haven. Er is weinig parkeergelegenheid. We zochten al een tijdje naar een goede oplossing om het zo veilig mogelijk te maken voor onze kinderen." Dankzij de High-Five methode lijkt dit te zijn gelukt. Ook ouders geven aan dat het rustiger en veiliger is in de straat van de school sinds de start van het project.

Verdere resultaten van de pilots zullen worden besproken tijdens het webinar. Hierbij zullen mede-oprichter Authier Degryse en beleidsmedewerker Sanny Biemans van de gemeente Doetinchem aanwezig zijn. Zij zullen ook vertellen over de uitdagingen die zij zijn tegengekomen bij het uitbreiden van het project, zoals de cultuurverschillen tussen Nederland en België.
​​​​​​​
Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.